Ordförandekonferensen 2015

2015-02-16 i Allmänt

Prenumerera via:

RSS

I helgen genomförde Svenska Bowlingförbundet med styrelseordförande Ulf Sjöblom i spetsen en mycket bra ordförandekonferens i Alvik I Stockholm.

Alla, utom ett distrikt, var representerade och många intressanta frågor togs upp och diskuterades. På Svenska Bowlingförbundets hemsida finns en artikel från konferensen och mer information kommer att läggas ut där.  

Ett axplock av alla de frågor som behandlades:

-  Damserierna. Antalet damlag har minskat med 30 % sedan 2009/2010. Peter Lagerroos, seriekommittén, har haft två träffar med distrikten om detta och ytterligare två är inplanerade. Gotland ska försöka vara med via webben.

-  Ekonomi. Svenska Bowlingförbundets ekonomi är inte den bästa. Det beror t.ex. på att bidragen från Riksidrottsförbundet (RF) har minskat och att en del aktiviteter som Elit-SM gått med förlust. Bidragen från RF är bl.a. beroende av att bowlingföreningarna registrerar alla sina medlemmar, även de utan licens, och utbildningstimmarna.

-  UPP-riksdagen den 17-19 april, Arlanda Stad. Inbjudan har gått ut till föreningarna. Förbundets styrelse kommer att vara på plats och besöka mötet.

- Utbildningsregioner. Ett förslag finns att dela in distrikten i utbildningsregioner där Gotland, Stockholm och Uppland utgör en region.

- Ett levande Bowling-Sverige. Ordförandena i de tre största regionerna presenterade sina tankar om hur vi kan skapa ett mer levande Bowling-Sverige.

-  SDF-bidragen. Joakim Ek förklarade hur SFD-bidragen beräknas. De beräknas utifrån tre kriterier. Demokratidelen som innebär att alla distrikt får bidrag för att täcka kostnaderna för en deltagare till årsmötena. Grunddelen utgår ifrån antalet licenser och lag i nationella och lokala serier. Utvecklingsdelen bygger på antalet redovisade deltagartillfällen och utbildningstimmar som registreras i LOK-systemet. Inom alla tre delarna har bidragen minskat mellan 2011 och 2014 från 450 000 kr till 345 000 kr.

- Årsmöte vartannat år. Frågan var upp på årsmötet i höstas, men något beslut togs inte då. Majoriteten av representanterna på ordförandekonferensen gav grönt ljus till att styrelsen och kansliet arbetar vidare med frågan.

- Blå Boken. Blå boken (som innan den blev digital bestod av lösblad med blå pärmar) innehåller bowlingverksamhetens regelsystem, bl.a. regler om straffsanktioner. Vissa av sanktionerna diskuterades och det fanns en samsyn i att de i vissa fall behöver mjukas upp.

- BITS. BITS-systemet fungerar inte alltid smärtfritt. Det är inte ovanligt att resultat inte går att registrera inom de stipulerade två timmarna. Så var det t.ex. förra spelhelgen. Förbundet ska inför nästa spelomgång göra ett belastningstest och behöver då hjälp från klubbarna. Testet måste nämligen göras genom att många går in i systemet samtidigt. Mer information om detta kommer.

-  Marknad- och kommunikationsplan. Lars Anderson, ledamot i styrelsen, presenterade en omfattande plan för ”marknad och kommunikation”. För att planen, eller delar av den, ska kunna genomföras krävs stora insatser från distrikten och föreningarna.

-  Bowling for hope. Barncancerfonden ska under två helger i september tillsammans med olika idrottsförbund samla in pengar. Föreningar, bowlinghallar med flera ska kunna registrera sig på barncancerfondens hemsida och vid insamlingen ska givarna kunna välja genom vilken bowlinghall, förening etc. man vill ge sin gåva.

Den mest inspirerande programpunkten på konferensen stod Jan Ednertz, Stockholm, för. Hans beskrivning av hur man kan få fler att ägna sig åt sportbowling kändes som en frisk vind och inspirerade alla som var med på konferensen. Hans idéer och förslag är verkligen värda att ta till sig och försöka förverkliga på Gotland. Till detta återkommer jag.